dijous, 1 de novembre del 2007

CITA AMB EL 38:

Vaig assistir a una reunió a l’Ajuntament on vam coincidir el regidor Sr. Terrades, el Sr. Pere Robert, la historiadora Margarida Colomer i representants de diverses entitats. L’objectiu de la reunió era fer els preparatius per dur a terme un homenatge prou merescut a la Sra. Paquita Pla i Bosch mutilada de guerra i víctima del bombardeig feixista a Mataró de l’any 1938.
Amb l´ajut de l’alcalde, el Sr. Baron (PSC) -fet que l’honora com a persona- així com amb el suport implicit dels representants polítics a Mataró de CiU i ERC, s’acordà fer un reconeixement a l’esperit de superació d’una adolescent mataronina de 18 anys a qui la política va privar l’any 1938 de portar una vida normal.
L’administració, de forma injusta
, li va negar el reconeixement de mutilada de guerra, al·legant que es tractava d’un accident.
Com apunt històric podem dir que als diaris de l’època hi ha difusió de la repercussió pública del seu cas i de la posterior visita en exclusiva que li va fer el president de la república el Dr. Negrin a l’hospital de Mataró. El president republicà la va apadrinar degut a la jove edat que tenia la Paquita i va fer que li salvessin en un hospital militar de Barcelona el braç dret que a Mataró li haurien amputat conjuntament amb la cama que va perdre per la metralla. Seguidament la va fer traslladar a l’exili i allà va romandre fins que l’alcalde de Mataró el Sr. Brufau va fer els tràmits pertinents per la seva repatriació.
La Paquita va treballar molts anys amb coratge i esperit de superació a Can Marfà fins que els seus problemes de salut li van impedir.
Avui la Sra. Pla té 88 anys i es troba vivint per pròpia voluntat a una residència de la tercera edat de Canet de Mar. Podríem dir que estem parlant d’un personatge històric de la guerra civil a Mataró i d’un exemple de poder de superació per els nostres joves.
L’acte d’homenatge
es farà, sinó hi ha imprevistos d’última hora, el 4 de desembre coincidint amb el dia del bombardeig d’ara fa 69 anys. Tenim una cita amb el 38, hi esteu convidats.
David Morgades i Clopés