dijous, 29 de novembre del 2007

LES PEDRES I EL PA:


Ahir al vespre vaig tenir l’honor d’assistir a l´obertura del consolat honorari de la República de Letònia a Barcelona. El càrrec de consol honorari l’ostenta el meu bon amic el Sr. Xavier Vinyals.
L’acte es va fer a l´interior del Museu Marítim de les Drassanes i entre els assistents hi havia el president del parlament català el Sr. Enric Benach, l’embaixador Letó a l’estat espanyol el Sr. Martin Perts i altres personalitats.
La veritat és que tot plegat feia patxoca, l’escenari era visualment virtuós, un quartet de corda ens honorava i feia gaudir la nostra oïda mentre degustàvem un canapè i assaboríem un glop de Penedès negre, on el nostre paladar agraïa la barreja de garnatxa, Carinyena i una mínima quantitat de Merlot.
Vam parar bé l’orella per escoltar els discursos dels nostres amfitrions, us diré que de totes aquelles frases de bones intencions i d’enriquidors intercanvis d’elogis per part dels representants dels dos països, em va emocionar especialment quan l’ambaixador Letó va confirmar amb les seves paraules que coneix bé als catalans i sense embuts ni pèls a la llengua ens va deixar anar: “ a Letònia sabem que els catalans de les pedres en fan pans”. Mira que en som de coneguts a reu del món els catalans, eh!
Lètonia amb un paral·lelisme evident amb Catalunya es va independitzar de la URRS, potser algun dia ens puguem donar la mà per haver assolit els mateixos objectius, fins llavors continuarem mirant-se en el mirall de la fabulosa Rigga.


David Morgades i Clopés

WATCHMEN EN CATALÀ:


Vull destacar la valentia de l’editorial Columna que amb la col·laboració de Planeta De Agostini ha decidit editar un clàssic del còmic de superherois en català.
Segurament Watchment és un dels millors còmics que mai s’han editat al nostre país, el guió del britànic Alan Moore és medicina lectora de la bona, una explosió d’imaginació intel·ligent barrejada amb dosis de crítica social i política.
Els que l’hem gaudit i els que encarà no ho han fet, tindrem l´ oportunitat de poder llegir-lo per primera vegada en la nostra llengua. Si sou dels que no l’heu assaborit , us el recomano i aprofitant la benentesa de que ara ve Nadal, tindreu l’excusa perfecte per fer-vos un auto regal. Ajudem a que la iniciativa de Columna continui creixent i no ens ensopeixi l’acte del plaer de la lectura en la nostra llengua. Tan de bo que des de columna puguin editar més obres en català com : V de vendetta, Ronin, Electra lives again, 300, ..................... entre d’altres.
Realment no hauria de ser notícia que a Catalunya s’editessin els còmics en català, però desgraciadament cada vegada (i és molt de tan en tan) que algú s´ arrisca és converteix amb actualitat del moment.
Entre tots hem de donar-hi empenta i fer que sigui tot un èxit, de moment aplaudim la iniciativa. Estarem a l´aguait quan surti a la venda per no perdre’ns aquesta oportunitat que se’ns dona i poder tenir, malgrat sigui per una vegada, un status lingüístic normal en el món del còmic a casa nostra.


David Morgades i Clopés