diumenge, 20 d’abril del 2008

LES LLAMBORDES DE L'OBLIT:


L’Ajuntament de Mataró ha decidit incloure el c/ Josep Castellà del barri de l’Havana a les visites històriques obligades més interessants de la ciutat.
L'itinerari turístic comença al centre arqueològic del Pla d’en Boet, passa per la muralla dels Genovesos i acaba a les llegendàries llambordes del c/ Josep Castellà.
Doncs bé, aquesta iniciativa és deguda a que actualment aquestes llambordes són les úniques que es troben en un òptim estat de conservació i tenen un gran valor arqueològic. Resulta que les fabuloses llambordes de la calçada d’aquest carrer van ser costejades pels primers veïns que van anar-hi a viure que van signar un contracte d’obres de la calçada l’any 1963 i que tenia un cost de 127.109 pts. Des de llavors han passat els anys i el carrer ha anat evolucionant. Des de granges de porcs i vaques, fins a empreses de lloguer de tractors d’obres, passant per fàbriques tèxtils, mecànics de cotxes i acabant en magatzems.
Tots els veïns de l’Havana hem vist com s’han canviat les calçades dels carrers del voltant, substituïnt les velles llambordes per paviment asfàltic. El c/ Josep Castellà en canvi ha resistit al llarg del temps; la pluja, el fred, la calor i l’oblit de l’ajuntament convertint-se en un símbol de la història de Mataró. Tan de bo els qui governen a la casa gran de Mataró ens segueixin ignorant amb la mateixa celeritat, per res del món voldríem perdre el que ja s’anomenen: les llambordes de l’oblit.
David Morgades i Clopés